ZOPE 4 publishing issue [solved]

Hi Everybody,
I Have a Zope2.13 running by years on a little server with dynamic IP managed by dyn.org and working smooth. The instance is listening on port 8080.

Now I've decided to migrate to zope 4.

Leaving the old instance running I've installed and configured the new one (listening on a different port 8088) and migrated the old ZODB into.
On LAN everythings is ok but I'm unable to reach from outside the LAN the new instance. No firewall or router rules, the port seems to be open from outside

$ sudo lsof | grep LISTEN
runwsgi 11987 zope 12u IPv4 4460911 0t0 TCP *:omniorb (LISTEN)
runwsgi 11987 11990 zope 12u IPv4 4460911 0t0 TCP *:omniorb (LISTEN)
runwsgi 11987 11991 zope 12u IPv4 4460911 0t0 TCP *:omniorb (LISTEN)
runwsgi 11987 11992 zope 12u IPv4 4460911 0t0 TCP *:omniorb (LISTEN)
runwsgi 11987 11993 zope 12u IPv4 4460911 0t0 TCP *:omniorb (LISTEN)
runzope 21599 zope 3u IPv4 3738815 0t0 TCP *:http-alt (LISTEN)
runzope 21599 21730 zope 3u IPv4 3738815 0t0 TCP *:http-alt (LISTEN)
runzope 21599 21731 zope 3u IPv4 3738815 0t0 TCP *:http-alt (LISTEN)
runzope 21599 21732 zope 3u IPv4 3738815 0t0 TCP *:http-alt (LISTEN)
runzope 21599 21733 zope 3u IPv4 3738815 0t0 TCP *:http-alt (LISTEN)

My zope.ini
...
[server:main]
use = egg:waitress#main
host = 0.0.0.0
port = 8088
...

SysInfo
Zope Version (4.1, python 2.7.13, linux2)
Python Version 2.7.13 (default, Sep 26 2018, 18:42:22) [GCC 6.3.0 20170516]
System Platform linux2
INSTANCE_HOME /var/local/zope/zope4/venetaservizi
CLIENT_HOME /var/local/zope/zope4/venetaservizi/var

I miss something?! :-/

Thanks in advance.

/mauro

Does "On LAN" mean from another machine within the network, or from the same machine? Do you check http://localhost:8088 or something else?

If you can access the instance from a different machine, then you need to check your router's firewall/port mapping.

Il 22/08/19 15:02, Roel Bruggink via Plone Community ha scritto:

Hi,

Does "On LAN" mean from another machine within the network, or from the same machine? Do you check http://localhost:8088 or something else?
The server running the zope instances is reachable from each machine on LAN, the old zope instance (zope2.13) is reachable from the web (via dyndns or IP) at port 8080. Apache is also visible from the web. Zope4 on port 8088 is not.

If you can access the instance from a different machine, then you need to check your router's firewall/port mapping.

To be sure I've added port forwarding to the router port 80, 8080 and 8088 point to server IP on LAN.
I do not have any rules in IPTABLES for zope2 and port 8080

When I run bin/runwsgi xxx/etc/zope.ini
Starting server in PID 26412.
Serving on http://0.0.0.0:8088

Thanks for help.

/mauro

So, on LAN it is not ok?

Hi Roel,

Under the lan (192.168.1.0/24) everything is fine:
screen1

From Outside (internet) is not:
screen2

I've a zope2 instance running on the same machine(but different port) working and visible on the web:
screen3

It is my first zope4 approach and I've followed the installation instruction here: https://zope.readthedocs.io/en/latest/INSTALL.html#built-in-standard-buildout-configuration in a python2 virtual-enviroment and just installed MySQLDA adapter products.
I just want to be sure that my installation is clean and no other configurations is needed.

Thanks for your help.
/m

Did you access the new install from a different machine on the lan?

If it works on lan, it is not an application problem.
Please check firewalls and portmapping.

Hi, ISP filtering (not blocking..!!) ports 8081,8443,8088,7082,7081 ... so changing the port solved the problem .
Thanks for your patience. :wink:
/mauro

1 Like

Plone Foundation Code of Conduct